Nederlandse wetenschappers

Een goede greep uit alle onderzoekers die in Nederland positief psychologische gegevens verzamelen:

Ruut Veenhoven.¬†Socioloog en emeritus-professor van ‘Sociale Condities voor Menselijk Geluk’ aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam en extra-ordinairy professor aan de North-West University in Zuid-Afrika. Draagt al een hele tijd de officieuze titel ‘de geluksprofessor‘. Onderzoekt op het moment vooral levenstevredenheid.¬†Ruut Veenhoven heeft de World Database of Happiness opgericht en alsook de Journal of Happiness Studies. Meer over deze positief psychologische wetenschapper vind je¬†hier.

Meike Bartels. Biologisch psychologe en hoogleraar Genetics and Wellbeing aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Misschien heb je haar zien en horen spreken op de Universiteit van Nederland? Ze wordt ook geluksprofessor genoemd. Dat is vast omdat ze graag wil weten hoe nurture en nature het geluk en welbevinden bepalen. Haar tweelingenonderzoeken dragen bij aan de kennis hieromtrent. Lees meer over Meike Bartels hier en hier.

Ap Dijksterhuis. Hoogleraar Sociale Psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Onderzoekt naast het onbewuste en dan vooral die processen die met besluitvorming en creativiteit te maken hebben, steeds vaker geluk en het verhogen van geluk. Ap Dijksterhuis heeft zijn eigen website en daarnaast is hier informatie over hem te vinden.

Arnold Bakker. Hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Onderzoekt op het moment het JD-R model (model waarmee burnout en bevlogenheid bij werknemers voorspeld kan worden), flow, bevlogenheid, deugden (VIA) en sterke kanten. Meer informatie over Arnold Bakker vind je op de EUR of op zijn eigen website.

Marijke Schotanus РDijkstra. Universitair docent in de Psychologie is ze, en ze richt zich in onderzoek vooral op mentaal welbevinden, floreren, veerkracht en zelfcompassie. Haar medewerkerspagina van de Universiteit Twente en haar eigen website geven veel informatie over haar onderzoek en andere bezigheden.

Ernst Bohlmeijer. Hoogleraar Mental Health Promotion en vakvoorzitter Psychologie, Technologie en Gezondheid bij de Universiteit Twente. Onderzoekt bevordering van de geestelijke gezondheid, ook via (e)technologie, door gebruik van interventies zoals acceptance and commitment therapy, positieve psychologie en compassion focused therapy. Meer over Ernst Bohlmeijer hier en hier.

Marianne van Woerkom.¬†Universitair hoofddocent Human Resource Studies van de Tilburg University. Onderzoekt leer- en ontwikkelingsvraagstukken in organisaties met als thema’s de sterke-kanten-benadering, hoop en optimisme. Haar profielpagina bij de Tilburg University vertelt meer over haar.

Jan Auke Walburg. Hoogleraar emeritus Positieve Psychologie, jawel! Aan de Universiteit Twente. Met een hele hoop ervaring in de toepassing en uitvoering van positief psychologische principes op systeemniveau (gemeenschap, school, werk, gezondheidszorg).  Hoofdredacteur van The International Journal of Applied Positive Psychology. Deze Narcis-pagina vertelt er meer over.

Herman Steensma. Hoofddocent organisatiepsychologie aan de Universiteit Leiden. Zijn expertise omvat o.a. kwaliteit van het arbeidsleven, werktevredenheid en -motivatie. Meer over deze positief psychologisch onderzoeker vind je hier.

Linda Bolier. Aan het Trimbos-instituut werkt deze wetenschappelijk medewerker aan onderzoek naar welbevinden en online interventies om welbevinden te vergroten. Haar  profielpagina van het instituut geeft meer informatie. En dit is ook interessant om te lezen.

Ad Bergsma. Psycholoog en happiness researcher, die op zijn eigen website meer vertelt over zijn hoe en why. Zijn missie is om mensen meer¬†geluk op het werk te laten cre√ęren en ervaren. Bij de Saxion Hogeschool, lectoraat Verpleegkunde doet hij onderzoek naar¬†zelfmanagement.

Laura Weiss. De expertise van deze promovenda bij de vakgroep Psychologie, Gezondheid & Technologie ligt op het gebied van de positieve psychologie en het bevorderen van welbevinden en veerkracht. Op het moment doet ze onderzoek naar de effecten van de geluksroute binnen gemeenten. Op haar medewerkerspagina van de Universiteit Twente staat meer informatie.

Gerben Westerhof. Ook al aan de Universiteit Twente doceert deze hoogleraar Narratieve Psychologie. Ook de positieve psychologie heeft zijn speciale aandacht. Op het versterken van zingeving en welbevinden richtte hij divers onderzoek. Meer over professor Westerhof is hier te vinden.

Aan positief psychologische kennis wordt gebikkeld en gebouwd op:

 

Meer over positief psychologisch onderzoekers:

 

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.