Zoek de schuldige! Of toch niet?

Jij bent er ook een, toch? Een Schuldzoeker? Schuldgever? Verwijter? Herken je dit? Er gaat iets mis. Flink mis. Je voelt gezicht warm en rood worden. Meteen vraag jij je af wiens schuld het is. Wie of wat heeft er in godesnaam voor gezorgd dat….? En het antwoord op die vraag bedenk je ook in een milliseconde. Blaming and shaming. Gaat dat helemaal vanzelf, schuldzoekertje spelen.

Waarom is die schuldvraag zo belangrijk? Het is niet veel meer dan een easy way out voor boosheid, gêne, ongemak of angst die zich van jou meester maakt. Makkelijker is het om nietsontziend te zoeken naar een schuldige dan te (h)erkennen wat je voelt en verantwoordelijkheid nemen voor wat er hier (eigenlijk) aan de hand is. En die schuldige kan net zo goed jijzelf zijn als iets of iemand anders. Liever jezelf de schuld ergens van geven dan de schuld nergens neer kunnen leggen.

“The search for a scapegoat is the easiest of all hunting expeditions.” – Dwight Eisenhower

De emoties die hier o.a. meespelen zijn schuld en schaamte (ja, dat kon je wel aan zien komen). Lastige gevoelens, vaak tijdelijk niezofijn voor je zelfbeeld. Toch hebben deze emoties een mooie functie. Door schuld en schaamte houden we onszelf in toom. Zorgen we dat we niet buiten de boot vallen, lekker meedraaien in de groepen waartoe we behoren doordat we ons houden aan de geschreven en ongeschreven regels. Tot zover is er weinig mis mee.

Maar stel nou, dat schuld en schaamte een te grote rol spelen in je leven. Dat je  te weinig rekenschap neemt voor wat er gebeurt, je jezelf niet laat zien, van alles vermijdt, jezelf niet goed genoeg vindt of gebukt gaat onder gevoelens van waardeloosheid. Dan heb je wat te doen. Dan is het misschien tijd om de Schuldgever in jou (je kent hem of haar ook wel als je innerlijke criticus) een kopje kleiner te maken. 

Wil je weten hoe je dat kopje-kleiner-maken aanpakt? Onderzoek die neiging om iets of iemand de schuld te geven een paar dagen en vraag jezelf welke gevoelens en overtuigingen er onder die neiging zitten. En/of pak er een boek bij. Zie lijst hieronder.

Bronnen / meer weten:

  • brenebrown.com
  • Goed boek voor schuldgevers: De Kracht van Kwetsbaarheid van Brené Brown
  • En dit ook: De Moed van Imperfectie, van diezelfde Brené Brown
  • En dit is een goed boek voor mensen die last hebben van schuld en schaamte: Onvolmaakt Tevreden van Frans Schalkwijk

Een reactie

  1. Anoniem
    14 februari 2018

    Superleuke site ????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.